Krov Na Četiri Vode

Četvorovodni krov — Kvalitetno i bez muke!

Krov na četiri vode je dugo prisutan u našem graditeljstvu. U srpskom narodu, četvorovodni krov se smatra tradicionalnim krovom. Otuda i kolokvijalni naziv – srpski krov. Vekovima je uspešno korišćen za pokrivanje svih tipova objekata, kako na selu, tako i u gradu. Njime su pokrivane kuće, pomoćni, ekonomski, trgovinski, ugostiteljski i proizvodni objekti, škole, kao i objekti državne uprave. Stari delovi gradova i varošica još uvek čuvaju uspomenu na četvorovodni – tradicionalni krov. Često se može videti i na napuštenim, urušenim objektima u selima ili pored saobraćajnica, kako, kao usamljeni krajputaš, čuva i podseća nas na duh graditeljstva prošlosti.

Sve do druge polovine XX veka, gotovo da se nije mogla naći kuća, kafana, trgovina, ili škola koja nije bila pokrivena upravo krovom na četiri vode. Za to je zaslužan princip četvorovodnog krova.

Princip četvorovodnog krova–istorijski prikaz

Četvorovodni krov se vremenom pokazao kao veoma pouzdano rešenje u zaštiti objekata od atmosferskih uticaja. Pogotovo u uslovim umereno–kontinentalne klime, sa jakim vetrovima i obilnim padavinama koje po pravilu nastupaju posle dužih sušnih perioda. Krov na četiri vode je pomoću svoje četiri kose krovne ravni bez uvala, bio u stanju da brzo i potpuno odvede vodu od objekta. Istovremeno, zahvaljujući odsustvu zabatnih zidova, krov je imao i izuzetnu aerodinamiku, što je omogućavalo da u uslovima jakog vetra, sam vetar silom pritiska čini da krov još stabilnije leži. Četvorovodni krov se tako služi principom korišćenja ove sile prirode umesto borbe protiv nje. Genijalno rešenje graditelja, zar ne?

Krov na četiri vode je u prošlosti predstavljao i pouzdano rešenje tokom zime. Zahvaljujući svojoj geometriji i krovnoj konstrukciji od ručno tesane čamovine, bio je dovoljno lak za kuću od drvene građe, sa zidovima od blata a kasnije i od nepečene cigle, a u isto vreme dovoljno jak i čvrst da je mogao da, bez problema, nosi teret mokrog snega, što je najveće statično opterećenje koje krov mora da izdrži. Upravo zato je krov na četiri vode vekovima bio jedini tip krova korišćen u planinskim predelima Srbije.

Da su naši preci bili dobri graditelji pokazuje još jedna činjenica vezana za četvorovodni krov. Naime, ispod četvorovodnog krova je obavezno rađen "kara-tavan" sa termoizolacijom od zemljanih valjaka. Ovi valjci su pravljeni od mešavine nepečene zemlje i biljnih vlakana i ređani u konstrukciju. Kao takvi, imali su odlična termoizolaciona svojstva, kako leti, tako i zimi. Pored vršenja svoje osnovne funkcije, omogućavali su protok vazduha i tako činili da kuća diše, što je bilo veoma povoljno i sa zdravstvenog aspekta. S' druge strane, bilo je bitno da krov ne prokišnjava, jer kara-tavan, zajedno sa valjcima nije bio vodootporan. To se postizalo pokrivanjem drvenom šindrom, koja se zakucvala u građu ili ćeramidom, koja se ređala slično kao moderan crep, ali sa konkavno-konveksnim preklopima, što je činilo krov neprobojnim za vodu.

Koliko je ovaj princip izolazije bio dobar, pokazuje i činjenica da evropski proizvođači izolacionih materijala danas plasiraju na tržište identični izolacioni materijal prilagodjen modernim načinima ugradnje.

Povratak krova na četiri vode

Posle pauze od oko pola veka, četvorovodni krov doživljava svojevrsni povratak. Zahvaljujući višedecenijskom entuzijazmu domaćih arhitekti, prvenstveno prof. Božidara Petrovića, koji 1985. godine objavljuje i monografiju "Stare srpske kuće kao graditeljski podsticaj", viševodni, kompleksni krovovi u čijoj osnovi je uvek četvorovodni krov, ponovo nalaze svoje mesto u domaćoj graditeljskoj praksi.

Ova knjiga, koja je doživela nekoliko reizdanja, predstavlja kapitalno delo u oživljavanju tradicionalnog graditeljstva i prilagođavanju tradicionalnog stila stare srpske kuće današnjem stilu i potrebama savremenog čoveka. Knjiga je dostupna za pregled na sajtu srpskekuce.com i možete je pregledati ovde.

Zašto je četvorovodni krov dobar?

 • Estetski kvalitetno rešenje
 • Pouzdana zaštita od padavina
 • Lako prihvata vetar i sneg
 • Brzo odvodnjavanje bez prepreka
 • Dobre korisne visine za potkrovlja
 • Strehe celim obimom objekta
Krov Na Četiri Vode - Eksterijer

Kada izabrati četvorovodni krov?

Krov na četiri vode je pogodan za sve objekte koji svojim oblikom i dimenzijama ne zahtevaju drugačije rešenje. Posebno je pogodan za kuće sa prostranim terasama.

 • Za kuće i manje zgrade
 • Za bolju estetiku
 • Za planinske kuće i vikendice
 • Za ugostiteljske objekte
 • Za pomoćne i ekonomske objekte

Pogodnosti krova na četiri vode

Estetika

Krov na četiri vode predstavlja estetski kvalitetno rešenje. Utiče pozitivno na siluetu objekta a svojim strehama koje se protežu duž celog obima objekta dodatno štiti stolariju od negativnih uticaja atmosferskih padavina. Krov na četiri vode se može raditi i bez strehe i u tom slučaju, nudi specifičnu, drugačiju estetiku.

Funkcija brzog odvodnjavanja

Brzo i efikasno odvodnjavanje kod četvorovodnog krova je jedna od njegovih najvećih prednosti. Bez obzira na to sa koje strane dolaze padavine, voda se odvodi neometano, jer ne postoje uvale. Zašto je ovo bitno? Odsustvo uvala smanjuje količinu limarskih radova, a samim tim i cenu koštanja krova. Dalje, uvale mogu biti pogodno mesto za taloženje materijala nanosa kao i za rast mahovina, što može da blokira odvodnjavanje, u slučaju čega je neophodno izvršiti čišćenje, što povećava cenu eksploatacije krova. Srećom, ako izaberete krov na četiri vode za vaš objekat, nećete morati da se bavite ovim problemima.

Zaštita od snega i vetra

Zahvaljujući svojoj aerodinamičnoj geometriji i kompleksnoj konstrukciji, četvorovodni krov je veoma stabilan i u stanju je da izdrži jake nalete vetra i primi velika statična opterećenja od snega. Kada je sneg u fazi otapanja, odvodnjavanje se odvija bez ikakvih problema. Ovo čini četvorovodni krov idealnim izborom za našu klimu.

Potkrovlja

U zavisnosti od dimenzija osnove objekta, ispod četvorovodnog krova je moguće dobiti veliki korisni prostor. Dakle, ako planirate da koristite potkrovlje kao stambeni prostor, krov na četiri vode je rešenje koje će obezbediti veliku korisnu površinu sa veoma upotrebljivim visinama. U ovim slučajevima osvetljenje potkrovlja se rešava ugradnjom krovnih prozora ili izradom badža za vertikalne otvore, što čini krov na četiri vode još privlačnijim sa aspekta estetike i funkcije.

 • Estetika i funkcija
 • Stabilnost i izdržljivost
 • Neometano odvodnjavanje
 • Prostrana potkrovlja
 • Dobre mogućnosti osvetljavanja
Četvorovodni Krov - Model

Izgradnja novog krova na četiri vode

Gradimo četvorovodne krovove različitih nagiba na prizemnim i višespratnim stambenim i nestambenim objektima. Nudimo konstrukcijski i estetski kvalitetna rešenja koja uključuju i izradu badža i krovnih prozora na četvorovodnim krovovima. Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna izgradnja novog krova na četiri vode za vašu:

 • Porodičnu kuću
 • Vikendicu
 • Garažu
 • Stambenu zgradu
 • Ugostiteljski objekat
 • Pomoćni objekat
 • Proizvodni objekat ili
 • Objekat druge namene

Rekonstrukcija i popravka četvorovodnog krova

Ako je vaš krov na četiri vode dotrajao ili vam je iz bilo kog razloga potrebna rekonstrukcija ili popravka četvorovodnog krova, stojimo vam na raspolaganju.

Izvodimo radove popravke i prepravke četvorovodnih krovova na svim tipovima stambenih i nestambenih objekata. Takodje vršimo rekonstrukciju i prilagođavanje krova drugačijim potrebama investitora. Kontaktirajte nas ukoliko vam je potrebna popravka ili prepravka krova na četiri vode. Dajemo tačne procene vrste i cene koštanja radova a iste izvodimo profesionalno, brzo i povoljno.

Zatražite procenu

Šta nudimo?

 Znanje

 Iskustvo

 Kvalitet

 Brzinu

 Preciznost

 Uštedu

2022  Renoviranje Krova